TURVALLISUUS KAPKAUPUNGISSA

TURVALLISUUS KAPKAUPUNGISSA

Turvallisuus Kapkaupungissa on asia, jota moni matkaa suunnitteleva varmasti pohtii. Täysin ymmärrettävästi, sillä Etelä-Afrikka monesti tulee mediassa esiin vähemmän turvallisena maana. Osin tämä on ihan perusteltua. Tosiasia kuitenkin on, että valtaosa Kapkaupungissa vuosittain käyvästä 2 miljoonasta ulkomaisesta ja miljoonasta kotimaisesta turistista valtaosa viettää lomansa kaupungissa ilman mitään vastoinkäymisiä.

TURVALLISUUS JA KAPKAUPUNKI: 10 VINKKIÄ

Kapkaupunki on lähes 4 miljoonan asukkaan suurkaupunki, ja kuten kaikissa suurkaupungeissa, turvallisuuteen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa suuresti. Tässä muutamia vinkkejä turvalliseen lomaan Kapkaupungissa:

1. Kapkaupungissa on monella alueella täysin mahdollista ja turvallista kävellä. Pimeään aikaan kävelyä on kuitenkin syytä välttää ja käyttää autoa/Uberia/taksia. Auto kannattaa pysäköidä vartioidulle alueelle/kadulle.

2. Kamera on ihan ok pitää kaulassa, mutta taskutavarat (puhelin, lompakko jne.) on syytä siirtää laukkuun. Mielellään olan yli menevään vetoketjulliseen laukkuun. Varsinkin turistiaikaan, turistipaikoissa ja väentungoksissa tilaisuus saattaa tehdä varkaan. Kaikkein arvokkaimmat korut voi ehkä suosiolla jättää kotiin.

3. Nauti viineistä ja pienpanimoiden oluista mutta älä toikkaroi ulkona pimeässä humalassa.

4. Tutustu etukäteen paikkoihin, joihin olet menossa. Ihan perinteinen kartta on äärimmäisen suositeltava navigaattorin kanssa liikkuvallekin. Navigaattori puolestaa on autoilevalle must. Huomioi, että samannimisiä katuja on kaikissa kaupunginosissa (esim. Main Road), joten oikeaan paikkaan pääsyn edellytys on tieto kaupunginosasta (esim. Sea Point, Hout Bay, Constantia).

5. Majoituspaikkaa valitessasi kiinnitä huomio sen turvallisuuteen. Erityisesti mikäli olet vuokraamassa taloa, jossa ei ole omistajia/henkilökuntaa paikalla vierailusi aikana. Opettele käyttämään talon hälytysjärjestelmää ja tallenna puhelimeesi kriittiset numerot. Huoneisto on yleensä taloa turvallisempi vaihtoehto.

6. Paikallinen sim-kortti. Paikallinen sim-kortti. Paikallinen sim-kortti. Tätä ei voi olla painottamatta. Prepaidin ostamiseen ei kauaa mene, mutta hätätilanteessa se voi olla korvaamaton. Miksi? Kukaan ei soita sinulle takaisin soittaessasi kv-numerosta.

7. Älä ota vastaan pyytämättä annettuja ohjeita, varsinkaan jos niitä annetaan pankkiautomaatilla tai liikenteessä.

8. Jos kävisi niin huonosti että jotain ikävää tapahtuu, älä taistele vastaan.

9. Harjoittele kasvoille määrätietoinen ilme. Tiukan paikan tullen ota se käyttöön ja poistu paikalta.

10. Muista matkavakuutus.

TURVALLISUUS KAPKAUPUNGISSA NELJÄN VUODEN KOKEMUKSELLA

Olen asunut Kapkaupungissa nelisen vuotta. Mitään ei ole varastettu, mitään ei ole tapahtunut. Käyn yksin lenkillä, mutta vain valoisaan aikaan ja reiteillä jotka tiedän turvallisiksi. Pimeällä liikkumista vältän ja jos pimeällä liikun niin aina autolla – joko omalla tai maksullisella.Pukeuden maltillisesti enkä juurikaan käytä koruja. Valokuvausta kameroiden kanssa kyllä harrastan. Jos lähden paikkaan jossa tiedän olevan paljon ihmisiä jätän kaiken ylimääräisen pois ja sen mikä tulee mukaan pakkaan vetoketjulliseen olan yli menevään laukkuun.

Meillä on käynyt vuosien saatossa kymmeniä ellei satoja vieraita Kapkaupungissa. Yksi ainoa insidentti on käynyt: kännykkä vietiin juuri saapuneelta mieheltä housujen taskusta.